El plaer d’arribar a peu als banys d’aigües termals de Dorres i banyar-s’hi

En aquest poblet de la Cerdanya s’hi uneixen les fonts d’aigua calenta amb l’ancestral art de treballar el granit, combinació perfecta per a submergir-se en banys saludables dins de confortables banyeres esculpides des de la prehistòria.

La travessa del Carlit 50 Estanys normalment es fa en quatre etapes, més una cinquena per a pujar al cim del Carlit. Si es vol caminar més, però, s’hi pot enllaçar un itinerari de dues etapes que permet conèixer pobles amb encant com Dorres i Porté – Pimorent, i veure grans vistes sobre la Cerdanya i la cara nord del Pirineu ripollès i berguedà. I al passar per Dorres (final d’etapa), tenim el gran regal de poder-nos banyar al seus banys d’aigües termals.

Edificats a l’aire lliure, enmig dels arbres i amb una visita impressionant dels cims del Puigmal, els Banys de Dorres ofereixen als enamorats de la natura i de l’aigua moments de pau, calma i tranquil·litat.

Si mirem enrere, l’home ha utilitzat aquestes aigües naturals des de la prehistòria (1500 aC) i ja d’una forma més habitual i organitzada a partir del segle XVII. Molt utilitzades a partir del segle XIX, les qualitats d’aquests aigües calentes i sulfuroses ja són citades al 1926 a la Guia de la Cerdanya d’Emmanuel Brousse. La temperatura de l’aigua al sortir, la més elevada del país, arriba fins els 41ºC.

Propietats de l’aigua termal de Dorres

L’aigua brolla a una temperatura d’uns 41 °C, i el flux i la temperatura romanen regulars durant tot l’any. Els banys alleugen l’artrosi, el sofre és beneficiós per a les vies respiratòries, i moltes de les irritacions de la pell són alleugerides o curades per l’aigua sulfurosa. Després d’una bona caminada, la recuperació dins de l’aigua és francament plaent, amb l’afegitó de les espectaculars vistes de la Cerdanya.

Desenvolupament dels banys de Dorres

Durant molt de temps, els banys es van mantenir en lliure accés i sense vigilància. El 1961 l’ajuntament es va reunir al lloc i es va concretar el projecte. El 1991, dues banyeres antigues tallades en blocs de granit i la rentadora es van completar amb una nova conca de granit que podia acollir més banyistes.

La font sempre ha existit

Els homes prehistòrics que vivien als aixoplucs de la muntanya de Dorres ja apreciaven el plaer d​’un bany calent. Van deixar rastres de la seva presència al poble: eixos de pedra polida, pedres de copa, i es pot veure un bonic dolmen a Brangoli, un poble proper.

A 500 metres més avall, a Escaldes, l​´existència de banys s​’ha comprovat des de l´època romana. A prop de la font de Dorres, les ruïnes donen fe de l​’antiga utilització d​´aigua calenta a la primavera. L​’antic lavabo, que ara és un plaer per als banyistes, va ser tallat en granit el 1841 (la data està tallada a la roca a sota). L​´aigua calenta i sulfurosa era sens dubte efectiva per rentar la llana crua de les ovelles en aquesta conca lluny del poble.

L​´aigua del safareig del poble davant de l​´ajuntament té les mateixes característiques que els banys, i encara s​´aprecia avui per les seves qualitats suavitzants i pel rentat de roba de llana. Us recomanem anar-hi després del 5 dies de caminada de la Carlit 50 estanys, o fins i tot arribar-hi a peu tot eixamplant la travessa amb les dues etapes que enllacen Vésines i la Bullosa pel cantó Cerdà, passant per Porté – Pimorent i Dorres. Ficar-se a l’aigua després de la caminada serà realment gratificant!
Continguts transmesos, entre altres, del portal www.bains-de-dorres.com