Tour del Canigó

Volta a la muntanya sagrada dels Països Catalans

Travessa de senderisme de quatre etapes que fa la volta a tot el massís coronant el cim, de 2.784 m d’altitud.

La travessa es desenvolupa entre les comarques nord-catalanes del Vallespir i el Conflent, amb una aturada a cadascun dels punts cardinals del massís. Les quatre orientacions geogràfiques de les quatre etapes, l’elevat gradient altitudinal i la proximitat a la Mediterrània converteixen la travessa en un espectacle de la diversitat florística. Des dels 1.080 als 2.784 metres d’altitud, els corriols s’endinsen des de profundes fagedes atlàntiques carregades de molses, a boscos arbustius més propis del secà, passant pels perfils abruptes del Pirineu més escarpat.

Distància

63 Km

Temps estimat

4 Jornades

Altitud mínima

1.080 metres

Altitud màxima

2.784 metres

Desnivell + acumulat

4.028 metres

Desnivell - acumulat

4.028 metres

Les etapes

Recorregut i perfil

Els quatre punts de pas indispensables del Tour del Canigó són les antigues mines de Vetera (est), l’ermita de Sant Guillem de Combrets (sud), la vall de Merialles (oest), i el Pla de Cortalets (nord). La divertida Xemeneia del Canigó és l’únic punt que pot generar una mica de vertigen, tot i que el GR hi passa i milers de persones ho fan cada estiu sense cap problema. Si us la voleu estalviar, ho podeu fer fent l’etapa variant, i pujant el cim des de Cortalets, més senzill.

1. Vetera 2. Sant Guillem 3. Mariailles 4. Canigó 5. Cortalets

Funcionament

El Tour del Canigó és una travessa autoguiada, que tothom pot fer pel seu compte, en la que et facilitem la reserva als allotjaments i tota la informació i serveis necessaris per a caminar amb seguretat i comoditat. En aquest apartat te’n resolem tots els dubtes.

Allotjaments

Els allotjaments al llarg de la travessa són refugis de muntanya i una antiga construcció minera. Si abans o després de caminar voleu descansar en un poblet, us podeu allotjar en un hotel a Prats de Molló o a Vernet, pobles amb encant al peu del Canigó, tots dos amb accés a banys termals.

Entorn natural

El paratge classificat avui com a Gran Paratge del Massís del Canigó s’estén al llarg de 7.820 ha a la part més elevada del massís i les seves carenes més altes. Entra en aquest apartat si vols saber més sobre la seva orografia, la natura, la fauna i la flora, així com la interacció de l’home amb la muntanya al llarg dels segles.

Marc històric i cultural

L’emblemàtic Canigó, tradicional far i font d’inspiració transfronterera, és avui un massís protegit i catalogat com a Grand Site de França. Fascinat i intrigat per la seva elevada silueta, l’ésser humà va témer, va respectar, va admirar i va conquerir aquest cim glorificat pels relats i les llegendes, convertint-se poc a poc en la muntanya sagrada dels Països Catalans.

Paquet de Benvinguda

10 dies abans de començar, enviarem a l’adreça del responsable del grup els paquets de benvinguda, que inclouen:
  • Mapa de l’Editorial Alpina 1:25.000 exclusiu Tour del Canigó
  • Llibret explicatiu de les etapes
  • Samarreta tècnica Tour del Canigó
  • Tubular de coll exclusiu
  • Track de GPS
  • Targeta de pas per a segellar als allotjaments