Arqueologia a Núria i Coma de Vaca

Durant 8 anys un equip d’arqueòlegs de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica hi han dut a terme prospeccions i excavacions arqueològiques d’alta muntanya
Entre els anys 2010 i 2017 un equip d’arqueòlegs de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica dirigits per en Josep Maria Palet han dut a terme prospeccions i excavacions arqueològiques anuals al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica és un centre de recerca públic creat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili que té com a objectiu la formació i la recerca avançada de la Mediterrània antiga. Una de les línies de recerca de l’Institut és l’arqueologia del paisatge on s’estudien les interaccions de les societats amb el seu entorn i la formació dels paisatges culturals. En aquesta línia s’emmarquen els treballs realitzats per l’equip al Parc Natural, però també en altres àrees pirinenques com la vall del Madriu a Andorra o el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Durant 8 anys un equip d’arqueòlegs de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica hi han dut a terme prospeccions i excavacions arqueològiques d’alta muntanya

Amb la col·laboració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, l’equip de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica ha desenvolupat set itineraris que uneixen aquests vestigis, i que ens permetran interpretar allò que d’entrada només sabríem veure com un conjunt de pedres sobre el terreny. Tots els els podrem trobar a la primera etapa de la travessa dels Refugis del Torb, la que transcorre entre les valls de Núria, Coma de Vaca i Ulldeter.

La recerca arqueològica realitzada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ha evidenciat una forta antropització d’aquestes valls pirinenques des de la prehistòria (IV-III mil·lennis aC) fins a l’època contemporània. Les bones pastures i la facilitat d’accés a punts d’aigua van permetre l’establiment de comunitats ramaderes des del Neolític, i fins ara s’han documentat més de 400 estructures arqueològiques relacionades sobretot amb l’activitat ramadera, com ara orris, cabanes, tancats o munyidores.

La llarga ocupació humana de la zona l’han pogut concretar els arqueòlegs del GIAP en quatre grans fases: el període neolític, en què s’implanten les primeres comunitats ramaderes a l’àrea de la Coma de l’Embut i la Coma del Freser; l’època romana, quan aquestes valls estarien sota l’àrea d’influència de les poblacions ceretanes i de la ciutat romana de Llívia; l’època tardo-antiga i alt-medieval (segles VI-XI), en què es tenen les primeres evidències arqueològiques de ramaderia transhumant de llarg recorregut entre la plana litoral i la muntanya, i finalment l’època moderna (segles XVI-XVIII), quan s’evidencia una intensificació significativa de les activitats ramaderes a les valls de Núria i del Freser.

Fruit d’aquests estudis han sorgit els itineraris que es poden anar a descobrir sobre el terreny, i que trobareu molt ben explicats en aquest enllaç del web del Parc Natural.

Informació facilitada per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Totes les fotos són propietat de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.